ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ КЮСТЕНДИЛ / РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ | Политика за достъпност | Карта на сайта

bg BG en EN ru RU

Кюстендилска Пролет

                                     
Празникът “Кюстендилска пролет” e знаков за града. Патентован в патентното ведомство на Р. България. Организира се от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на най-популярните състави и изпълнители. Това е първият конкурс в България за най-красиво момиче.
Празникът “Кюстендилска пролет” е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древната местна традиция; той е съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града –Хисарлъка.
От незапомнени времена, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, възнасяли ги на светото място в Хисарлъка и ги разчупвали за здраве и успех на дома.
   През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка ”Кюстендилска пролет”, която се придружава от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва; младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи – Харитите /богини на плодородието/ от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка.
   Символ на Пролетта са трите красиви девойки, облечени в бяло и накичени с пролетни цветя.Те носят радост и нов късмет на всеки, който ги види. На площада, в центъра на Кюстендил, девойките приемат от своите предшественички богатствата, дадени на града от Бога- минералната вода, плодовете и хляба. Всеки от нас дълбоко ги цени и благодари за тях, и знае, че не случайно са дадени точно на нас-кюстендилци.
   На празника ”Кюстендилска пролет” избраните девойки, придружавани от празнична процесия, всяка година отново отиват на хълма над града, за да пожелаят добро на всички. Свещеният хълм Хисарлъка отваря южната порта на древния град, за да влезе през нея приказната загадка на пролетта и вплитайки обреда в празника, да донесе добротворство в живия живот.
   На 21 март хората се поздравяват с типичния само за Кюстендил поздрав: ”Честита Пролет!” и се събират с близки и приятели около празничната трапеза - първо сред поляните на Хисарлъка, а после и в домовете си.
 
За допълнителна информация: http://www.kultura-kn.info/
 
Заявление за ползване на търговски щанд за празника на града "Кюстендилска пролет 2024г." да изтеглите от тук 
Схемата за разполагане на щандовете в лесопрак "Хисарлъка"   може да видите тук
Схемата за разполагане на щандовете в ул. "Демокрация"   може да видите тук
Схемата за разполагане на щандовете на пл. Велбъжд   може да видите тук
 
          
Кюстендилска пролет

Споделете в социалните мрежи:

Контакти

  078/ 55 11 66
  078/ 55 10 04
  гр.Кюстендил, пл. "Велбъжд" № 1
  БУЛСТАТ 000261517 

 

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване от нашия уебсайт