ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ КЮСТЕНДИЛ / РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ | Политика за достъпност | Карта на сайта

bg BG en EN ru RU

Дом за възрастни хора с физически увреждания

ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА С ФИЗИЧЕСКИ УВРЕЖДАНИЯ "ИЛЬО   ВОЙВОДА"

 
Адрес:

 гр. Кюстендил, ул. „ Прогона” 14, община Кюстендил , обл. Кюстендил
Телефони: 078/52 21 62; 078/52 61 39; 0889 38 38 21
е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Web: www.dvfu-ilyovoyvoda.com

 

Вид на услугата:
Социална услуга, предоставяна в специализирана институция

Цел на услугата:
След оценка на нуждите на всеки потребител се формулират целите,  които трябва да бъдат постигнати, като се включват дейности по задоволяване на ежедневни потребности, здравни потребности, образователни потребности, рехабилитационни потребности, потребности в свободното време, потребности от контакти със семейството, приятели, близки и други лица.

Целева група:
Хора с физически увреждания след 18-годишна възраст, с решение на ТЕЛК/НЕЛК

Капацитет:  90 потребителя

Описание на услугата:
     В Дом за  възрастни хора с физически увреждания „Ильо Войвода” работи специализиран екип, включващ: директор,  психолог, социален работник, лекар, медицински сестри, кинезитерапевти, рехабилитатори, трудотерапевти, пряко ангажиран персонал с обслужването на потребителите и подпомагащ функционирането на услугата персонал – общо 48 души.
     Спалните и сервизните помещения се почистват трикратно в деня и основно всяка седмица. Личният тоалет на потребителите се извършва три пъти на ден от санитарите под контрола на медицинска сестра, при нужда и по-често. Всяко отделение разполага с лифт за по-тежките случаи. Кърпенето и гладенето на дрехи се извършва по трудотерапия.
     На потребителите на социални услуги се предлага всеки ден по едно месно ястие - супа или основно ястие, предлагат се по възможност пресни салати и плодове. Осигурен е личен избор на потребителите при хранене съобразно здравословното им състояние и диети, под контрола на старша медицинска сестра и калкуланта.
     Ежедневно се извършва пране на личното бельо в една промишлена и две индивидуални перални машини - всеки потребител разполага с надписана платнена торба за дрехи.
     Всеки месец настанените лица се подстригват от фризьор и два пъти в седмицата - бръснене. Фризьорският салон е лесно достъпен и оборудван в зависимост от ползвателите.
     Физиотерапевтичните процедури се провеждат планирано със следните рехабилитационни дейности: механотерапия, криотерапия, клетка на Роше, лечебна физкултура, теренно лечение, масаж пасивни движения, парафинолечение, лечебен масаж, ултразвук, Солукс, кварц, йонофореза, Радар, инхалатор, малки гири, тояжки, топки за раздвижване на крайници. Групови игри - "Боча", тенис на маса, федербал. Обхванати са 80 потребители на социална услуга.
     Трудотерапевтичните дейности се провеждат ежедневно - рисуване, стъклопис, шиене на гоблени, плетене, готварство, обучение в самообслужване и взаимопомощ.
     Осигурен е безплатен телефон, обучение и ползване на интернет - фейсбук и скайп, абонамент на вестници и списания, ползване на библиотека.  Осигурена е обратна връзка с близките на потребителите чрез телефонни разговори и посещение на родното място.
     Създадена е възможност на потребителите сами да организират свободното си време: гледат телевизия, четат вестници, работят с компютър, слушат музика, разхождат се из двора, поддържат цветни лехи и овощна градина, грижа за домашни любимци /зайци, птици, кучета/, отглеждане на зеленчуци в оранжерия.
     Провеждат се екскурзии до интересни местности, организират се излети и пикници до Осоговската планина.
     По трудотерапия се приготвя вкусна торта и картичка с поздрав за всеки рожденик и празникът се отбелязва с тържество.
     Всяка седмица се провеждат беседи за предстоящи християнски празници, исторически събития и дискусии на интересни теми. Организират се посещения на кино, театър, търговски комплекси, ресторант, градска библиотека, исторически обекти, концерти. Посещение на общинския плаж, където се провежда водната гимнастика с рехабилитатор и се общува с много приятели. Турнири по шах и табла се организират между потребителите на дома и Съюза на слепите, Клуба на инвалидите и пенсионерите в града, които завършват с много награди.
     Доброволците, които посещават Дома се увеличават, заради гостоприемството на потребителите и интересните разговори.
     Осигурено е 24 - часово медицинско обслужване. На всеки потребител е изготвен писмен план за здравни грижи. Медицинските сестри  и санитарите работят по график. Старшата медицинска сестра придружава потребителя при преглед от специалист или постъпване в здравно заведение. Личният лекар два пъти седмично е на визитация в Дома.
     Специализираната институция разполага със съвременно оборудван стоматологичен кабинет. Стоматологичната помощ се осъществява всеки понеделник или при повикване.
     Един потребител е на трудов договор. Двама потребителя с основно образование са записани за предстоящата учебна година във вечерно училище за придобиване на следваща степен.

 

Материална база за предоставяне на услугата

   

Специализираната институция е разположена на площ 8 540 кв. м. в края на гр.Кюстендил, на 4 км от центъра на града. Транспортната връзка се осъществява с микробус, собственост на Дома, маршрутни таксита.
     Дворното място е с обща площ 7 544 кв. м., добре озеленено, с оформени цветни лехи и алеи. Алеите са асфалтирани, за потребителите е осигурена беседка, пейки, за втори    етаж - голяма тераса с две беседки, две люлки и много цветя, с което са създадени добри условия за разходки и докосване до природата в свободното време. Разположението на алеите и пейките е съобразено с размерите на инвалидните колички и възможностите им за придвижване.
     Специализираната институция се състои от три сгради:
     Сграда №1 - основна под формата на буквата "Г" - състояща се от партер (перални, складови помещения, кабинети по ръкоделие и готварство, стая за жената), първи и втори етаж (администрация, специализирани кабинети, зала за рехабилитация, склад за хранителни продукти, спални помещения, санитарен възел, кухненски блок, столова, лавка, изолатор, морга, параклис);
     Сграда №2 - гараж, котелно помещение, склад за инвалидни колички, стая за гости, фризьорски салон;
     Сграда № 3 - сушилня за дрехи;
     Сграда № 4 – зала за свободно време и ателиета по трудотерапия.
     Потребителите на социална услуга са настанени в общо 25 спални помещения: 1 стая с 2 легла; 8 стаи с по 3 легла; 16 стаи с по 4 легла. Във всяка стая са осигурени  телевизор, гардероб, индивидуално шкафче, в някои стаи е поставен хладилник и компютър.
     Дограмата е PVC. Подовото покритие на отделните помещения е теракот,  ламинат, паркет и мозайка. Стените и таваните са боядисани с латекс, мокрите помещения и кухненският блок са с фаянс. Стаите нямат прагове, входните врати са съобразени с преминаването на инвалидна количка. Цялата сграда и дворове са с монтирани парапети и хващачи за лесен достъп.
     Домът е разделен на три отделения: мъжко и две женски отделения. Всяко отделение разполага със санитарен възел - 4 бр. мивки, 3 тоалетни, баня - с монтирани приспособления за улесняване ползването им от хората с увреждания.
     Столовата е с 10 маси с покривки, 20 столове, телевизор, прибори за хранене и подноси. Храненето на лежащо болните потребители се извършва в стаите им с осигурени масички за хранене.
      Дневната на втория етаж разполага с библиотека, телевизор, компютър с интернет, пиано, аудиотехника, аквариум, мека мебел, параклис, маси за рисуване.
      Кабинетът по трудотерапия е с мека мебел, телевизор, шевна машина, дъска и ютия за гладене, бюро за писане.
      Кабинетът по готварство е оборудван с кухненска мебел, техника и всички необходими съдове и прибори.
      Работилницата за поправка на инвалидни колички е на разположение на потребител, грижещ се за състоянието на инвалидни колички.
      Стая за гости - уютно обзаведена с мека мебел, телевизор.
      Между първи и втори етаж са изградени асансьор и платформа за придвижване на инвалидните колички.
      В Дома са  монтирани  сигнална система за повикване и видеонаблюдение.

 

Споделете в социалните мрежи:

Контакти

  078/ 55 11 66
  078/ 55 10 04
  гр.Кюстендил, пл. "Велбъжд" № 1
  БУЛСТАТ 000261517 

 

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване от нашия уебсайт