ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ КЮСТЕНДИЛ / РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ | Политика за достъпност | Карта на сайта

bg BG en EN ru RU

Културен форум "Панагия"- Въздигане на хляба

     В средата на месец август - 15 август е “Успение на Пресвета Богородица” и Кюстендил отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба.
“Панагия” е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно.
“Панагия” е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времена и различните култури - съхранена от дедите ни и донесена до наше време, чрез празниците на Църквата и народната традиция.
“Панагия” са медальоните с богородични изображения, които йерарсите носят.
На “Панагия” са наречени църкви, крепости, дори и градове.
На празника “Панагия”- Въздигане на хляба, се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всеки от които носи името Панагия. Художественият пленер и иконографската изложба е “Панагия”; изложението на питите е “Панагия”, музиката е за “Панагия”, обредът е посветен на “Панагия”.
Празникът “Панагия” се провежда около църкви и параклиси, посветени на”Успение Богородично”, и е културна изява за представяне на българската православна традиция и черковно художествено и певческо изкуство.
В началото на месец август се провежда иконографски пленер с участието на млади зографи. В навечерието на богородичния празник се открива иконографска изложба - Панагия.

     Дни преди Успение Богордично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. Самото действие около хляба наподобява черковното тайнство. Освещава се житото, предметите свързани със замесването са изпълнени със сакралност. ”Жената-майка” учи и предава тайнството на най-личните момичета.
     На следващия ден Регионален исторически музей - Кюстендил  е домакин на изложението. Алеите на музея са изпълнени с множество пити, омесени от сръчните ръце на кюстендилските жени. В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност - такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род.

   На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.
 
За допълнителна информация: http://www.kultura-kn.info/

Споделете в социалните мрежи:

Контакти

  078/ 55 11 66
  078/ 55 10 04
  гр.Кюстендил, пл. "Велбъжд" № 1
  БУЛСТАТ 000261517 

 

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване от нашия уебсайт