ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ КЮСТЕНДИЛ / РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ | Политика за достъпност | Карта на сайта

bg BG en EN ru RU

Фестивалът Ritual Gatherings и Община Кюстендил стартират публична анкета за проучване на местната културна екосистема

  • 02 Фев 2022

Проучването се реализира във връзка с изпълнението на проект "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми”, в рамките на който ще бъдат проведени няколко проучвания и събития на териториите на общините Кюстендил, Троян и Шумен - партньори по проекта

Културният фестивал Ritual Gatherings, съвместно с Община Кюстендил, стартира провеждането на публична анкета, с цел проучване на местните публики на културни събития и идентифициране на техните желания, предпочитания, честота и вид на посещавани мероприятия, както и мотивация за посещаване на културни събития. Публичната анкета за местната публика е част от серия проучвания, целящи да направят анализ на моментното състояние на културната екосистема в общината. Паралелно с ще бъдат проведени и проучвания за местното културно и фолклорно наследство, в частност специфичните ритуали и традиции в община Кюстендил, тяхното опазване, развиване и популяризиране чрез интерактивни методи.
Екипът на фестивала вече предприе организиране на фокус групи с местните културни оператори и културни дейци, с цел идентифициране на техните дейности, политиките им спрямо достъп и достигане до публиките, капацитета, и предприемаческите им познания. В края на годината ще бъде създаден и динамичен архив с регионални ритуали и обичаи на сайта на проекта www.ritualgatherings.com, с цел съхранение на специфичните за селището живи традиции или съживяването на забравени такива. Като резултат тези активности ще бъде изготвен дигитален културен профил и инфографика на Община Кюстендил, на база на която ще бъде изготвена стратегия за привличане и ангажиране на съществуваща и нова публика.  
Ritual Gatherings e интердисциплинарен културен проект, състоящ се от серия регионални събития в общините Кюстендил, Троян и Шумен през месец май, последвани от ежегоден, културен фестивал Ritual Gatherings на плаж Камчия, който през 2022 ще се проведе в рамките на 5 дни – от 28 юни до 3 юли.

Концепцията на Ritual Gatherings има 5 опорни точки – природа, музика, храна, изкуство и ритуали, чрез които изследва тясно свързаните понятия за ценности и идентичност. Темите за личните ни, но и колективни ценности и идентичност, фестивалът разглежда през призмата на актуални социални, културни, икономически и екологични промени и проблеми.

Микросъбитията в трите общини са умален вариант на фестивала, с културна и професионална програма. По време на културната програма в микросъбитията ще бъдат представени регионални и национални творци и ще бъдат реализирани творчески работилници за публиката.

Ritual Gatherings и Община Кюстендил, любезно ви молят да попълните анкетата, за да може тя да отрази максимално точно моментните нагласи и предпочитания гражданите на общината, относно културни събития и прояви.
◥ Публичната анкета за предпочитанията на местната публика в Община Кюстендил може да бъде попълнена тук:
https://www.surveymonkey.com/r/KyustendilAudienceQuestionnaires
Проучването е напълно анонимно и съобразено с действащото законодателство.

За Ritual Gatherings:
Проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа в размер на  199 984 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“.
Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус - обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия. От една страна, проектът цели подобряване достъпа до култура в малките населени места посредством провеждането на серия регионални микросъбития, последвани от национален, интердисциплинарен фестивал. От друга - проектът цели и повишаване капацитета на местните културни оператори и творци, посредством провеждането на семинари, лекции, работилници и ежегоден професионален форум.
Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкия артистичен колектив Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

www.eeagrants.bg

www.asori.org


www.ritualgatherings.com

Споделете в социалните мрежи:

Прочетена 869 пъти Последно променена в 11 Фев 2022

Контакти

  078/ 55 11 66
  078/ 55 10 04
  гр.Кюстендил, пл. "Велбъжд" № 1
  БУЛСТАТ 000261517 

 

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване от нашия уебсайт