ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ КЮСТЕНДИЛ / РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ | Политика за достъпност | Карта на сайта

bg BG en EN ru RU

Жителите на Кюстендил искат повече театрални постановки и музикални фестивали, показа проучване на културната публика в града

  • 10 Май 2022

Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings пристига на 14 май в Хисарлъка за специално събитие с музикална програма с DJ сетове, творчески работилници с артисти от града и дневна програма за деца

Проучването на публиката е инициирано от Културният фестивал Ritual Gatherings и цели да идентифицира желанията, мотивацията, честотата и вида събития, които предпочита местната публика. В него се включиха 150 човека, на възраст между 18 и 55+ години, постоянно живеещи и работещи в града. Паралелно бяха изследвани и местното културно и фолклорно наследство, в частност специфичните ритуали и традиции в община Кюстендил, тяхното опазване, развиване и популяризиране чрез интерактивни методи. На база тази информация, организаторите ще изготвят и културен профил на общината, с която тя да бъде подпомогната в стратегическото развитие на местната културна сцена.

Резултатите от проведената анкета в месеците от януари до април с фокус върху културния живот в Кюстендил и предпочитанията на публиката показват, че жителите му имат нужда от различни формати събития и развлечения. Проучването дава информация за нагласите на хората - 57% казват, че липсата на разнообразен избор ги спира да посещават събития, а 34%, че ги отказва липсата на информация за такива. Икономическият фактор, разбира се, също е водещ – една трета по-трудно си позволяват да отделят от месечния си доход за билети. Равен брой хора – 59% отговарят, че биха искали повече театрални постановки и музикални фестивали да се случват в града, следвани от музикални концерти – 48% и фестивали за съвременно изкуство – 40%. Повечето от запитаните – 35% са отговорили, че за последната година, са посетили културно събитие на живо между 1 и 3 пъти, а 28% - повече от 7 пъти. Положителна новина е, че остава по-малък процентът на онези, които не посещават никакви културни събития – само 1%, докато 21% отговарят, че ходят няколко пъти месечно, а 9% - веднъж седмично. Най-често кюстендилци посещават кино и театър – съответно 64% и 63%, следвани от изложби, концерти и музикални фестивали. Класическите изкуства изпадат от класацията на най-посещавани културни събития, като най-рядко хората ходят на балет – 1,7%, а на литературните четения и класическите концерти и опера – съответно 10% и 13%.  

Проучването дава интересна информация и за причините за посещение на културни събития – мнозинството – 85% гледат на тях като развлечение, а за 63% те са средство за повишаване на общата им култура. 45% изпитват вътрешна потребност, а почти половината – любопитство.

Още този месец Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings ще внесе различно музикално звучене в града, със специално събитие с участието на някои от най-популярните местни артисти. На 14 май в Хисарлъка, между 12 и 18 ч, ще бъдат представени няколко творчески работилници за деца и възрастни.

Повече за връзката между цветовете и настроенията ще разкаже и покаже на практика Клаудия Георгиева в работилница „Цветовете и настроенията около нас“, а след това наученото ще може да бъде приложено и на практика, като целта е да се украсят дървета в Хисарлъка. Почитателите на традиционните занаяти ще могат да се доближат до мистиката на кукерите в работилница за изработване на кукерски маски с естествени материали с Еленка Савкова. В програмата е включена и екологична практика за рециклиране на хартия с Евгени Серафимов, както и ленд арт с шишарки от младия артист Бояна Алексова. За децата са предвидени занимания за изработване на малки кожени изделия между 14 и 17 ч. от работилница „Сръчно“.

Музикалната програма започва в 18 ч. и ще продължи до 22:30 с DJ сет от основателите на Ritual Gatherings – дуото The Foreigners, а след това ще продължи с изгряващия на редица български фестивали и музикални събития – Factuaw.

Събитието и активностите са напълно безплатни и със свободен вход.
Повече информацията за събитието, следете във Facebook събитието тук и на https://ritualgatherings.com/

Ritual Gatherings ежегоден интердисциплинарен културен фестивал, съпътстван от серия градски събития, който съчетава музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали, кулинарни и практически екологични практики.
Проект  "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“.  
Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус - обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия. От една страна, проектът цели подобряване достъпа до култура в малките населени места посредством провеждането на серия регионални микросъбития, последвани от национален, интердисциплинарен фестивал. От друга - проектът цели и повишаване капацитета на местните културни оператори и творци, посредством провеждането на семинари, лекции, работилници и ежегоден професионален форум.  
Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкия артистичен колектив Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

www.eeagrants.bg/
www.asori.org/bg/home
https://ritualgatherings.com/

Прочетена 68 пъти

Контакти

  078/ 55 11 66
  078/ 55 10 04
  гр.Кюстендил, пл. "Велбъжд" № 1
  БУЛСТАТ 000261517