ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ КЮСТЕНДИЛ / РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ | Политика за достъпност | Карта на сайта

bg BG en EN ru RU
НОВИНИ

НОВИНИ (671)

Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings пристига на 14 май в Хисарлъка за специално събитие с музикална програма с DJ сетове, творчески работилници с артисти от града и дневна програма за деца

Проучването на публиката е инициирано от Културният фестивал Ritual Gatherings и цели да идентифицира желанията, мотивацията, честотата и вида събития, които предпочита местната публика. В него се включиха 150 човека, на възраст между 18 и 55+ години, постоянно живеещи и работещи в града. Паралелно бяха изследвани и местното културно и фолклорно наследство, в частност специфичните ритуали и традиции в община Кюстендил, тяхното опазване, развиване и популяризиране чрез интерактивни методи. На база тази информация, организаторите ще изготвят и културен профил на общината, с която тя да бъде подпомогната в стратегическото развитие на местната културна сцена.

Резултатите от проведената анкета в месеците от януари до април с фокус върху културния живот в Кюстендил и предпочитанията на публиката показват, че жителите му имат нужда от различни формати събития и развлечения. Проучването дава информация за нагласите на хората - 57% казват, че липсата на разнообразен избор ги спира да посещават събития, а 34%, че ги отказва липсата на информация за такива. Икономическият фактор, разбира се, също е водещ – една трета по-трудно си позволяват да отделят от месечния си доход за билети. Равен брой хора – 59% отговарят, че биха искали повече театрални постановки и музикални фестивали да се случват в града, следвани от музикални концерти – 48% и фестивали за съвременно изкуство – 40%. Повечето от запитаните – 35% са отговорили, че за последната година, са посетили културно събитие на живо между 1 и 3 пъти, а 28% - повече от 7 пъти. Положителна новина е, че остава по-малък процентът на онези, които не посещават никакви културни събития – само 1%, докато 21% отговарят, че ходят няколко пъти месечно, а 9% - веднъж седмично. Най-често кюстендилци посещават кино и театър – съответно 64% и 63%, следвани от изложби, концерти и музикални фестивали. Класическите изкуства изпадат от класацията на най-посещавани културни събития, като най-рядко хората ходят на балет – 1,7%, а на литературните четения и класическите концерти и опера – съответно 10% и 13%.  

Проучването дава интересна информация и за причините за посещение на културни събития – мнозинството – 85% гледат на тях като развлечение, а за 63% те са средство за повишаване на общата им култура. 45% изпитват вътрешна потребност, а почти половината – любопитство.

Още този месец Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings ще внесе различно музикално звучене в града, със специално събитие с участието на някои от най-популярните местни артисти. На 14 май в Хисарлъка, между 12 и 18 ч, ще бъдат представени няколко творчески работилници за деца и възрастни.

Повече за връзката между цветовете и настроенията ще разкаже и покаже на практика Клаудия Георгиева в работилница „Цветовете и настроенията около нас“, а след това наученото ще може да бъде приложено и на практика, като целта е да се украсят дървета в Хисарлъка. Почитателите на традиционните занаяти ще могат да се доближат до мистиката на кукерите в работилница за изработване на кукерски маски с естествени материали с Еленка Савкова. В програмата е включена и екологична практика за рециклиране на хартия с Евгени Серафимов, както и ленд арт с шишарки от младия артист Бояна Алексова. За децата са предвидени занимания за изработване на малки кожени изделия между 14 и 17 ч. от работилница „Сръчно“.

Музикалната програма започва в 18 ч. и ще продължи до 22:30 с DJ сет от основателите на Ritual Gatherings – дуото The Foreigners, а след това ще продължи с изгряващия на редица български фестивали и музикални събития – Factuaw.

Събитието и активностите са напълно безплатни и със свободен вход.
Повече информацията за събитието, следете във Facebook събитието тук и на https://ritualgatherings.com/

Ritual Gatherings ежегоден интердисциплинарен културен фестивал, съпътстван от серия градски събития, който съчетава музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали, кулинарни и практически екологични практики.
Проект  "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“.  
Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус - обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия. От една страна, проектът цели подобряване достъпа до култура в малките населени места посредством провеждането на серия регионални микросъбития, последвани от национален, интердисциплинарен фестивал. От друга - проектът цели и повишаване капацитета на местните културни оператори и творци, посредством провеждането на семинари, лекции, работилници и ежегоден професионален форум.  
Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкия артистичен колектив Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

www.eeagrants.bg/
www.asori.org/bg/home
https://ritualgatherings.com/

Споделете в социалните мрежи:

Във връзка с покачването на температурите и повишаването на популацията на кърлежите, община Кюстендил ще извърши пролетни дезакаризационни мероприятия на тревните площи в град Кюстендил. Обработката ще се състои след 21:00 часа на 27.04.2022 г. и ще бъде извършена от ДДД-Кюстендил ЕООД, в качеството на изпълнител на услугата.
Обработката ще се осъществи с помощта на подвижен многофункционален генератор за влажна дезинсекция от ново поколение, монтиран на високо проходим автомобил, предназначен за мащабни, аерозолни обработки срещу бълхи, кърлежи, ларвицидни форми на комари,  дървесни вредители и  др. ULV /ултрамалообемно третиране/ и термоаерозолни обработки срещу имагоцидни форми на комари. Обработки срещу  хлебарки в канализационна мрежа и влажна дезинсекция на складови помещения. Използва елекростатичен заряд, чрез който се осигурява сила на привличане и прилепване на инсектицидния разтвор към обработваните повърхности, 75  пъти по-голяма от силата на земното притегляне. Така се постига цялостно и равномерно покриване на обработвания обект, без да се увеличава разходната норма на биоцида.
Площите ще бъдат третирани с препарат Айкън  10 КС, карантинния срок е 24 часа.
Тревни площи:
I.    ГРАДСКА ЧАСТ
1.    Тревна площ  кв. „Запад“     
2.    Тревна площ „Гаров площад“ и рест. „Езерата“
3.    Тревна площ при театъра     
4.    Тревна площ  при централна градска част, Общината и магазин „Европа“                 
5.    Тревна площ на бул. „България“ и ул.“ Демокрация“                                  
6.    Тревни площи при Курортна поликлиника, Галерия, Младежки дом, къща-музей „Димитър Пешев“                                                                                      
7.    Тревни площи при централната баня,  ЛПВЦ                
8.    Тревни площи при лятно кино, Ловен дом                    
9.    Тревни площи при ул. „Георги Тертер“                          
10.    Тревна площ кв. „Младост“ и кв. „Колуша“                                                                       
11.    Тревни площи при р. Банщица с граници кв. „Запад“, кв.“Изток“                                                                                
12.    Тревни площи около Животински пазар                        
II.    КВАРТАЛ ИЗТОК
КВАРТАЛ „ИЗТОК“ – тревни площи и ул. пространства               
III.    Парк „ХИСАРЛЪКА“ – тревни площи

Споделете в социалните мрежи:

Справка за постъпили предложения по проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за прием на ученици в първи клас в училищата на територията на община Кюстендил

Проектът  на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за прием на ученици в първи клас в училищата на територията на община Кюстендил, заедно с мотивите към него, е публикуван на интернет страницата на Община Кюстендил за предложения, становища и възражения на 18.03.2022 г., в съответствие с разпоредбите на чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове.
В нормативно определения 30–дневен срок няма постъпили предложения за изменение на разработения проект.
Няма неприети предложения по проекта  на Наредба за изменение и допълнение на  Наредба за прием на ученици в първи клас в училищата на територията на община Кюстендил.

Споделете в социалните мрежи:

На основание чл.26, ал.2 от Закона за нормативните актове, предоставям на вниманието на заинтересованите лица изготвения Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Кюстендил Проекта и Мотивите може да видите тук.

С Докладна записка с вх. № 92-00-213/ 21.04.2022г. от Директора на ХГ "Владимир  Димитров- Майстора" е постъпило предложение за изменение към горецитираната Наредба относно цените на услугите, предоставяни от Художествената галерия. Докладната записка може да видите тук.

Заинтересованите страни могат да изпращат становища, предложения и мнения по проекта на Наредба на електронния адрес на община Кюстендил Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., или по пощата на адрес: гр.Кюстендил, пл."Велбъжд" № 1.

Срокът за провеждане на обществени консултации е след 30 дни публикуване на проекта и мотивите на интернет страницата на Община Кюстендил. Срокът е определен на основание чл. 26, ал. 4 от Закона за нормативните актове и чл. 9, ал. 4 от Наредба за нормативните актове на Общинския съвет. 

Споделете в социалните мрежи:

На основание чл.26.ал.3 от Закона за нормативните актове, предоставям на вниманието на заинтересованите лица за обществено обсъждане изготвения Проект на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за установяване жилищни нужди, настаняване под наем и продажба на общински жилища е в съответствие с правото на  Европейския съюз и Мотивите към него, които  може да видите тук.

Заинтересованите страни могат да изпращат становища, предложения и мнения по проекта на Наредба на електронния адрес на община Кюстендил Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., или по пощата на адрес: гр.Кюстендил, пл."Велбъжд" № 1.

Срокът за изпращане на становища, предложения и мнения е  определен на основание чл. 26, ал. 4 изречение второ от Закона за нормативните актове е 30 дни от датата на публикуването му на сайта на община Кюстендил.

Споделете в социалните мрежи:

Поради обявени лоши метеорологични условия, предвиденото за 17 април събитие - Авто шоу „На високи токчета“ - ще се проведе на 15 май 2022 г.

Споделете в социалните мрежи:

Уважаеми съграждани,
Община Кюстендил Ви напомня, че до 03.05.2022 год. включително може да заплатите задълженията си за местни данъци и такси с 5 % отстъпка.
За Ваше удобство плащанията може да се извършват и на касите на Изипей, Фастпей  и Български пощи в цялата страна, безкасово за клиентите на  „Първа инвестиционна банка“ АД, както и в брой или с ПОС-устройства на място в дирекцията на адрес: гр. Кюстендил, ул. „Христо Смирненски“ № 1
Годишните задължения за местни данъци и такси с 5 % отстъпка могат да се платят и чрез банков превод или онлайн през сайта на Община Кюстендил (kustendil.bg), където  по всяко време, лицата могат да заплатят данъците си чрез своя клиентски идентификационен номер (КИН), издаден от Община Кюстендил и персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Национална агенция по приходите (НАП).  

Споделете в социалните мрежи:

Община Кюстендил обявява процедура за кандидатстване по Схема за предоставяне на финансова помощ чрез Общински фонд за подкрепа на местни инициативи, Приоритетна област: "Ремонти, благоустрояване и опазване на околната среда в община Кюстендил".
Основната цел на настоящата схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е да се подобри физическата и жизнената среда на територията на община  Кюстендил като предпоставка за осигуряване на устойчива и екологична среда с по-високо качество на живот и нови възможности за икономическо и социално развитие.
    Програмата има следните цели:
    Да стимулира собствениците в етажната собственост за:
- подобряване, поддържане и опазване на околоблоковото пространство;
- разделно събиране на отпадъците от домакинствата.
    Да подобри състоянието на общинския сграден фонд, дейностите, извършвани в него, благоустрояването, поддръжката, парковото и др. обзавеждане в имоти общинска собственост и по изключение в имоти държавна собственост, на територията на община Кюстендил;
    Да насърчава развитието на местните инициативи и доброволчество, водещи до повишаване качеството на живот, екологосъобразно поведе-ние, социалното общуване и гражданската активност;
    Да подобри достъпността до обекти с масов достъп на хора;
    Да подобри състоянието на обектите за спорт на територията на общината;
    Да подпомогне нуждите на миряните на БПЦ.

Краен срок за кандидатстване: 10 май 2022 година
Изискванията и приложенията за кандидатстване може да видите тук.

Споделете в социалните мрежи:

„Всеки работен четвъртък от тази седмица, за времето от 9:00 до 13:00 часа, всеки може да се освободи от излишната пластмаса и хартия на цирковата площадка в Кюстендил. Ще има пункт, колеги, които ще могат веднага да сортират, така че да не е част от общия отпадък”, коментира кмета Петър Паунов.

Той уточни, че тази възможност не е само за домакинствата, но и за търговците, собствениците на магазини, които да бъдат улеснени и да не изхвърлят кашони в контейнерите в града.

„Молбата ни е хартията и картона да бъдат сгънати  на купчинки, завързани по някакъв начин, да не се разпиляват и това да улеснява логистиката. Пластмасата също - бутилките да бъдат смачкани с премахнати капачки, в които знаете се събират за различни благородни каузи. Молбата ни е всеки един от нашите съграждани да донесе каквото е събрал разделно, за да няма замърсяване и де се пълни излишно сметището”, коментира екологът Ирина Велкова.

По заявка на граждани на Кюстендил и етажни собствености общината ще осигурява компостери, два вида сандъци с различни размери. Единият е 1 куб. метър, другият е малко по- голям.

„Заявление може да подаде всеки наш съгражданин, който може да се грижи на обществено място за компостер. Ние сме готови в рамките на  30 дни да го доставим. В него може да се изхвърля зелен отпадък, трева, отпадъци от цветя, градинска растителност, обелки от картофи, банани, огризки”, каза още кмета Паунов.

При интерес на кметове и кметски наместници подобни кампании за  разделно изхвърляне на отпадъци ще бъдат организирани и по селата.

Споделете в социалните мрежи:

Днес, 08 април 2022 г. кметът на Община Кюстендил - Петър Паунов, бе домакин на работна среща на ръководния екип на УМБАЛ „Лозенец“ с общопрактикуващи местни лекари. На срещата присъстваха Радмила Рангелова - Зам.-кмет на Община Кюстендил, Доц. д-р Олег Чолаков и Д-р Величков - Директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ – гр. Кюстендил.
В рамките на срещата Директорът на болница „Лозенец“ - д-р Христо Стоянов презентира възможностите на болничното заведение, екипа и медицинското оборудване и апаратура пред кюстендилските си колеги, както и възможностите за дългосрочно партньорство за лечението на пациенти от цялата страна. Д-р Стоянов акцентира на добрите практики в клиниките и отделенията по кардиология , съдова хирургия, коремна хирургия, образна диагностика, АГ, неонатология, ортопедия и травматология, както и възможностите на лабораториите, оборудвани с най-съвременна техника.
Бяха представени и възможностите за специфични изследвания, диагностика, хирургически интервенции в клиниките и отделенията на болница „Лозенец“ .
Висококвалифицирани специалисти от болничното заведение ще бъдат в постоянен контакт с местните медици, които ще осъществяват долекуването на пациентите. По този начин ще се осигури по-качествено обслужване и по-добра грижа за пациента.
Повече информация за УМБАЛ „Лозенец“ гр. София, може да откриете в презентацията, след като проследите следната връзката Lozenetz-Presentation-web.pdf (lozenetz-hospital.bg)

Споделете в социалните мрежи:

Контакти

  078/ 55 11 66
  078/ 55 10 04
  гр.Кюстендил, пл. "Велбъжд" № 1
  БУЛСТАТ 000261517 

 

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване от нашия уебсайт